Wat is de glycemische index

De glycemische index (GI) geeft een voorspelling voor de snelheid waarmee een bloedsuikerspiegel gaat stijgen als je koolhydraten hebt gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en daarom de glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische waarde, koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose gestaag aan het bloed afgeven hebben een lage glycemische index.
Als er twee verschillende voeding middelen worden gegeten waarin evenveel koolhydraten zitten, zal bij het ene voeding middel sneller meer glucose in het bloed komen dan bij de tweede. De glycemische respons verschilt derhalve. Daarom spreken we ook wel over snelle en langzame koolhydraten.
Glycemische index bepalen
De bepaling van de GI van een product gaat als volgt: Een stijging van het bloedsuikergehalte na het eten van 50 gram koolhydraten van een voeding middel wordt vergeleken met de stijging van bloedsuikergehalte na het eten van witte pasta of glucose door dezelfde persoon. De stijging in de het bloedsuikerspiegel wordt voor 2 uur gevolgd. Dan worden de metingen met elkaar vergeleken. De verhouding tussen deze twee metingen bepaalt de GI-waarde. De GI van glucose is 100.